Na podobnou klíčenku jsem jednou narazila při brouzdání na Pinterestu. Zalíbila se mi, ale byla vyrobená technikou macramé, kterou bohužel neovládám. Rozhodla jsem se, si nápad přizpůsobit a místo macramé využít pletení náramků přátelství. Nevím, jestli má tato technika ještě jiný název. Náramky jsou sice velice pěkné, ale dneska už se zas tak moc nenosí a nehodí se úplně ke všemu. Tohle mi přišlo jako ideální nové využití.

Pokud jste již náramky přátelství někdy pletli, bude tohle pro vás hračka. Pokud ne, doporučuji si nejdřív nastudovat postup, např. zde a třeba si to vyzkoušet na nečisto. První pokus většinou nedopadne příliš zdařile a bude to chtít trochu trpělivosti, ale nejde o nic závratně obtížného. Budete potřebovat jen bavlněnou vyšívací přízi ve vámi zvolených barvách, nůžky a ideálně zavírací špendlík a polštář, na který si bavlnky při pletení špendlíkem přichytíte.

Počet barev a jednotlivých bavlnek se odvíjí od vzoru, který zvolíte. Na obtížnější vzory je potřeba delší bavlnky. Chcete-li na začátku udělat očko na zavěšení, doporučuji si nastříhat poloviční množství balvnek, než je zakresleno ve vzoru a použít dvojnásobnou délku než je běžné. Za běžnou délku povžuji zhruba 80 cm, ale záleží, jak chcete aby byl výsledek dlouhý. Zároveň je dobré ustřihnout jednu balvnku ještě o 10-15 cm delší a počáteční očko jí obmotat a zpevnit. Za očkem udělejte velký uzel a zapleťe jako běžný náramek do požadované délky. Na konci můžete udělat opět uzel, nebo klidně několik menších copánků, jako na zavazování klasických náramků. Pokud máte, můžete přidat ještě malou karabinku či řetízek na zavěšení, klidně hned na začátku. Není to ale nutné, můžete svůj výtvor pověsit pomocí očka rovnou na váš kroužek s klíči.

Tímto způsobem si můžete vyrobit i spoustu jiných doplňků. Nemusíte zůstat jen u klíčů, ale pověsit přívěsek třeba na batoh nebo kamkoli jinam. Záleží na zvolených barvách, zda půjde spíše o něco jemnějšího, nebo ho budete chtít barvami pořádně oživit. Doufám, že vás tento tip inspiroval a budu se na vás těšit u nějakého dalšího.

Mohlo by se vám také líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *